February 23, 2024
Inside a Houston couple’s newly redone apartment at The Houstonian

Years in the past, Scott and Mary Love lived in Briarwood however toyed with the concept of a lock-and-leave way of life. They often checked out actual property listings, and when a apartment turned obtainable at The Houstonian high-rise, it appeared excellent.

The vendor was an inside designer and the apartment was completed and furnished impeccably. They purchased it, furnishings and all, and lived there fortunately for six years. After awhile although, they realized the match was a bit cosy, and so they waited for one thing somewhat bigger to go available on the market so they may keep within the constructing.

4 flooring down, a apartment that was greater than 400 sq. ft bigger hit the market. Its proprietor had lived there because the Nineteen Nineties, and little had been modified because the constructing went up within the Nineteen Eighties.

The Loves noticed all of it as a possibility to purchase a much bigger place, intestine it and make it their very own. They eliminated inside partitions to make every thing extra open and even eliminated some sheetrock that had been put in to create extra wall area and block a few of the gentle that is available in from their nook unit’s tall home windows. Carpeting got here out, changed by Ann Sacks porcelain tile that appears like wooden flooring.

To grasp what they may and could not do in a high-rise, they leaned on their contractor, Patrick Value of PE Value Builders, who’d labored on different items in The Houstonian. Courtney Blair of Tokerud+Co. Inside Design helped with all the finishes, tile, flooring, lighting and furnishings, since they offered their outdated unit totally furnished.

Nothing within the apartment seems to be the identical, however maybe the most important change got here within the kitchen, a small room with wood-grain, Shaker-style cupboards, black stone counters and tan backsplash tile. The room’s island was barely sufficiently big for a counter stool or two, and the washer and dryer hid behind a few tall doorways on one facet. It was the darkest room in the complete place.

One wall within the kitchen had a pass-through window that allowed them to get meals into the eating room. Eliminating the pointless partitions allowed the Likes to open up the area and make all of it really feel bigger, gaining workspace and performance.

Blair inspired a tone-on-tone palette within the kitchen to fulfill Mary, with a pop of colour — Benjamin Moore’s “Aegean Teal” — on the island for Scott, a associate on the Clark, Love and Hutson legislation agency. Modern-style cupboards in a light-weight wooden veneer look nice towards counters and wall slabs of porcelain designed with the gray-gold veining of statuario marble.

Mary mentioned that that they had marble counters previously and she or he was disenchanted of their sturdiness. She cooks and spends a number of time within the kitchen and located herself worrying about spilled drinks and meals stains.

“We spend most of our time within the kitchen and front room, so I need the kitchen to look good however nonetheless be practical,” Mary mentioned. “I don’t need to be afraid that I’m staining the counter, and this porcelain could be very sturdy.”

The eating space subsequent to the kitchen has newfound operate, with built-in cupboards — painted “Aegean Teal” to match the island — on every finish. They each present additional storage, however one finish additionally serves as a bar, with cabinets for barware and a wine fridge.

The apartment does not have terribly excessive ceilings, so Blair opted to concentrate on canned lights in attention-grabbing tray and cove ceiling remedies, holding restricted chandeliers to the TV room and the eating room, the place a chandelier spreads throughout a brand new live-edge desk surrounded by upholstered chairs.

The lounge has a settee that was customized made to suit the area, with a pair of darkish blue-gray swivel chairs and ornamental pillows that herald texture, sample and colour. One part of wall was sheetrocked in in order that they’d have a spot to place the TV whereas focusing the furnishings towards the view exterior, quite than having furnishings face inward, as prior homeowners had carried out.

Behind the couch is a Paul Fleming artwork set up that provides a little bit of shimmer to the room. Houston-based Fleming’s artworks are a set of dozens of resin-filled vessels which can be thoughtfully organized on partitions. 

Different artwork purchased for the apartment got here from Thornwood Gallery, a gallery owned by a buddy of the Loves. Mary mentioned that with so little wall area within the apartment, they needed to be selective about what they bought.

All through the apartment, Blair and Value put in pockets within the ceiling for automated shades. These shades do heavy lifting holding solar and warmth out, after which they just about disappear, tucking up into their containers, when not in use. 

Blair mentioned that in condos with floor-to-ceiling home windows, automated shades are needed. Whereas they’ve gotten quieter and higher and have come down in value, they’re nonetheless a serious expense whenever you want a number of them in a high-rise.

Main into the lounge is the house’s entry, a lobby that gained character with a pair of lovely doorways, laying the wooden/tile flooring in a herringbone sample, grasscloth wallpaper and two items of artwork, certainly one of which hangs over a blue-tinted acrylic console that Blair discovered on the Longoria Assortment in Uptown Park. The wallpaper, in reality, was hung in distinct panels in order that two of them might function doorways to closets that guests will barely discover.

A translucent acrylic console provides visible curiosity with out taking over an excessive amount of area. One other acrylic desk in the lounge retains that smallish area from feeling too full.

Simply past the entry and front room is an area that might be a 3rd bed room, however the Loves use it as a TV room and examine, with a pocket door to shut it off when privateness is required. One nook bought a brand new built-in desk and cupboards, the place both Mary or Scott can get work carried out. A kind of partitions has an enormous open area, the place they put in a TV, simply viewable from the couch and chair throughout the room.

The first bed room is crammed with gentle neutrals, however a rug with a blue geometric sample and a big piece of artwork with small pops of colour had been sufficient to fulfill Scott’s love of colour.

As a result of the room is on the small facet, they needed to go along with smaller nightstands, and to make their surfaces extra usable, Blair hung pendants over them, quite than counting on space-hogging desk lamps.

The first lavatory bought an entire makeover, shifting the situation of the bathroom and bathe to have a bigger bathe. A small platform serves as a pedestal for a freestanding bathtub that appears even prettier sitting on marble tile in a geometrical sample, designed by Kelly Wearstler for Ann Sacks. Above the bathtub is a fairly chandelier, and a vertical strip of mother-of-pearl tile (additionally from Ann Sacks) runs in a path up the again wall.

Along with two sinks in a wall-mount cupboard, there was additionally room for a make-up vainness for Mary.

The visitor bed room additionally had restricted area, so Blair added main type with navy blue grasscloth wallpaper to the area of interest that the mattress is tucked into. The area is accomplished with a blue velvet headboard, plus a pair of small, wall-mount nightstands with pendants hanging overhead.

The Loves upgraded their closet in a serious means, with an island that serves as a dresser and glass-front cupboards that maintain garments, sneakers, hats and different objects.

The apartment’s powder lavatory bought a candy makeover, with extra Ann Sacks glass and marble tile and an arrogance that stands on a base of chrome and acrylic.

Mary shopped with Blair as they picked out tile, cloth and furnishings and sometimes was given a couple of decisions for making last selections, such because the pendants within the bedrooms.

She appreciated the persistence it takes to convey new concepts to an older constructing, crediting Blair with providing nice concepts and Value with discovering methods to place them into observe.

“We adore it,” Mary mentioned. “It’s a much bigger area than our outdated unit and we make the most of … each single room. I like the truth that it’s elegant and fairly, but it surely’s nonetheless homey to me.”